top of page

Fibromyalgie

Wat is fibromyalgie?

​

Het woord fibromyalgie komt voort uit:

- ‘fibro’, waarmee ‘vezelachtige weefsels’, zoals pezen en banden worden bedoeld.

- ‘my’, wat staat voor ‘spieren

- ‘algia’, wat ‘pijn’ betekent 

    Pijn in bindweefsel en spieren dus.

 

Behalve pijn, leidt fibromyalgie bij de meeste mensen tot nog veel meer klachten.

Het wordt dan ook wel het fibromyalgiesyndroom genoemd, een chronisch pijnsyndroom.

Het is een aandoening, die lang duurt (chronisch). Het tast de gewrichten NIET aan en is dan ook geen artritis.

 

Wat veroorzaakt fibromyalgie?

​

De oorzaak van fibromyalgie is onbekend. Wel heeft onderzoek uitgewezen dat bij mensen met fibromyalgie een kleine afwijking aanwezig is van sommige chemische stoffen in de hersenen en het zenuwstelsel. Er is bijvoorbeeld in de hersenen een kleine verandering zichtbaar in de neurotransmitters. Deze zijn verantwoordelijk voor het doorgeven van boodschappen tussen de zenuwen en de hersencellen.

Onderzoek heeft ook uitgewezen, dat bij mensen met fibromyalgie een toegenomen hoeveelheid ‘substance P’ aanwezig is in de vloeistof in het ruggenmerg (de zogenoemde cerebrospinale vloeistof). Vermoed wordt dat deze vloeistof er mede voor zorgt om pijnsignalen te verzenden.

​

Een vrij nieuwe theorie is dat mensen met fibromyalgie een overgevoeligheid hebben voor pijnsignalen in de hersenen. Dit proces wordt centrale sensitisatie genoemd. Vermoedelijk wordt het veroorzaakt door die kleine veranderingen in de chemische stoffen in de hersenen. Waardoor die veranderingen ontstaan of veroorzaakt worden is niet bekend.

​

Door al deze onderzoeken wordt vrijwel algemeen aangenomen dat de oorzaak van fibromyalgie in de hersenen ligt. De term fibromyalgie klopt dus eigenlijk niet meer. Er weinig of geen bewijs dat de problemen afkomstig zijn uit de spieren, pezen en gewrichten zelf (hoewel de pijn daar wel gevoeld wordt).

​

Wat zijn de verschijnselen van fibromyalgie (symptomen)?

​

Pijn
De pijn kan overal in het lichaam ontstaan. Opvallend is dat bij fibromyalgie veel delen van het lichaam pijnlijk zijn. Sommige mensen voelen ‘overal’ pijn. Meest pijnlijke plekken zijn de nek en de rug. Hoe erg de pijn is kan elke dag anders zijn. Vaak wordt de pijn erger bij stressvolle situaties, als het koud is, of als je actief bezig bent. ’s Morgens als je opstaat ben je de eerste paar uren ook stijf en veel delen van het lichaam zijn erg gevoelig.

​

Vermoeidheid
Sterke vermoeidheid is een bekend verschijnsel bij fibromyalgie. Vaak is dit nog lastiger dan de pijn. Daar komt dan meestal ook nog een slaapprobleem bij. Je bent uitgeput en kunt toch niet slapen. De meeste mensen met fibromyalgie voelen zich ’s ochtends het slechtst, waarna de situatie in de loop van de dag wat verbetert. Een klein beetje activiteit kan echter al weer zorgen voor grote vermoeidheid. Die vermoeidheid zorgt er ook vaak voor dat je je niet goed kunt concentreren.

​

Behalve deze twee belangrijkste symptomen, worden bij mensen met fibromyalgie soms nog andere verschijnselen waargenomen. Vaak hebben die niet rechtstreeks te maken met fibromyalgie, maar worden ze er wel door versterkt. De hiernavolgende lijst is niet compleet, maar geeft wel een beeld van de mogelijke (bij)verschijnselen van fibromyalgie:

​

- Hoofdpijn

- geïrriteerde blaas

- Darmproblemen

- Restless legs (RBS)

- Tintelend gevoel in vingers en tenen

- Gevoel van zwelling in handen en voeten (terwijl dat niet het geval is).

​

Het doel van de behandeling van fibromyalgie is de verschijnselen zoveel mogelijk onderdrukken en het leren ermee om te gaan. Iedere persoon is uniek, dus dit geld voor ieder anders.

​

bottom of page