Psychosomatische aandoeningen

Wat is Psychosomatisch:

De letterlijke vertaling is

Psyche: Geest 

Soma: Lichaam

 

Op een bepaalde manier zijn de meeste aandoeningen psychosomatisch. Ze zijn  een combinatie van een lichamelijke kwetsbaarheid die versterkt wordt psychologische factoren. Anders vertaald, een lichamelijke aandoening die wordt veroorzaakt of versterkt door psychische factoren.

Het is bekend dat de geest fysieke symptomen kan veroorzaken. Bijvoorbeeld als we bang zijn of angstig kunnen we lichamelijke klachten ontwikkelen: een snelle hartslag, hartkloppingen, hoge bloeddruk, misselijkheid, beven (tremor), zweten, huiduitslag, droge mond, pijn op de borst, hoofdpijn, een 'knoop in de maag' en een snelle ademhaling. Deze lichamelijke symptomen zijn te wijten aan een 'overdrive' van zenuwimpulsen die vanuit de hersenen naar verschillende delen van het lichaam worden gestuurd, en komen ook door adrenaline dat in de bloedbaan terecht komt als we angstig zijn.

Psychosomatiek of psychosomatische geneeskunde is een medisch gebied dat zich bezighoudt met de ziektebeelden die zich vooral lichamelijk manifesteren, maar waarbij psychische factoren een duidelijke factor zijn

Elke ziekte heeft zijn eigen behandeling. Voor lichamelijke ziekten zijn fysische behandelingen zoals medicatie of operaties meestal het meest belangrijk. Gezondheidswerkers zullen meestal proberen een persoon te behandelen als een "geheel" en daarom rekening houden met psychische en sociale factoren die kunnen bijdragen aan een aandoening. Daarom kunnen behandelingen voor stress, angst, depressie, enz., helpen als deze klachten bijdragen aan je lichamelijke aandoening.

Lichamelijke symptomen die veroorzaakt worden door psychische factoren worden Somatisatie en somatoforme stoornissen genoemd.

Wanneer lichamelijke symptomen veroorzaakt worden door psychische of emotionele factoren heet dit somatisatie. Bijvoorbeeld veel mensen hebben af en toe hoofdpijn veroorzaakt door mentale stress. Stress en andere psychische problemen kunnen veel andere lichamelijke klachten veroorzaken. Zoals: pijn op de borst, vermoeidheid, duizeligheid, allerlei lichamelijke pijnen, ziek gevoel, etc.

De relatie tussen de geest en lichaam is complex en niet volledig begrepen. Als we 'somatiseren', worden de geestelijke of emotionele probleem ten dele, of geheel geuit als één of meer lichamelijke symptomen. Maar de symptomen zijn reëel en niet bedacht. Je voelt de pijn, de diarree, enz.

Het komt veel voor. Soms kunnen we de fysieke symptomen aan recente stress of geestelijke gezondheidsproblemen relateren. Je kunt je realiseren dat een aanval van nekpijn of hoofdpijn het gevolg is van stress. Angst en depressie zijn ook veel voorkomende aanleidingen voor de ontwikkeling van lichamelijke symptomen zoals hartkloppingen, pijn, etc. Vaak gaan de fysieke symptomen weg wanneer emotionele en mentale factoren minder worden. We realiseren ons vaak niet dat het fysieke symptoom is te wijten aan een geestelijke oorzaak. We kunnen denken dat we een lichamelijke ziekte hebben en ervoor naar de dokter gaan.

 

Eraar je één van deze klachten maar ken je de oorzaak niet, dan gaan we deze samen onderzoeken.

energetisch therapeut Helmond