top of page

Winterkwalen

Het is weer winter!

Zoals jullie hebben kunnen lezen welke kwalen er in de vorige seizoenen vaker voorkomen, kunnen jullie nu gaan lezen welke kwalen er vaker voorkomen in de winter!

In de winter zijn de dagen kort met lagere temperaturen, doordat er weinig zon is (en de zon lager staat). De activiteiten van de dieren in de natuur verminderen en de dieren trekken zich terug. Dit herkennen we aan de dieren die een winterslaap houden en de vogels die op zoek gaan naar een warmer oord. Ook de planten en bomen stoppen met de groei. Wanneer we kijken naar de mensheid zien we ook dat deze in de winter meer op zichzelf gericht zijn en meer binnenshuis leven. De natuur lijkt op dit moment stil te staan. De winter is het seizoen dat gedomineerd wordt door kou. Kou vertraagt chemische processen en laat dingen afkoelen. Dit proces is in de natuur te zien aan de vijvers, die bij vorst verharden tot ijs. Wanneer we een koud gevoel hebben en de weersomstandigheden ook koud zijn, worden de klachten van kou erger.

Wanneer de klimaatfactor kou in het lichaam uit balans is, kunnen er klachten optreden, zoals:

- Het lichaam voelt gedeeltelijk of geheel koud aan. - Het samentrekken van spieren door rillingen - Kippenvel - Er bleek uit gaan zien - De handen, voeten, nagelbed en lippen gaan verkleuren - Een verlangen naar warmte

Angst is een emotie die in de Chinese geneeskunde, samen met het element water, gekoppeld is aan het seizoen winter. Dit verband kunt u vinden in de elementen theorie. Zoals er klachten kunnen ontstaan bij een disbalans bij kou, kunnen er ook klachten ontstaan bij een disbalans van het element water of de emotie angst. U zult deze ontdekken wanneer u verder leest.

Angst is een normale reactie in het lichaam en geest. Het beschermt en bereid je voor op situaties die een risico hebben of gevaarlijk zijn. Net zoals in de winter de vijvers verharden tot ijs, zorgt angst ervoor dat het lichaam verkrampt.

Wanneer er een gebrek aan angst is, ziet men geen gevaar en gaat steeds grenzen over door gevaarlijke dingen te ondernemen. De emotie angst is in evenwicht wanneer men moed heeft met voorzichtigheid door langzaam de angst te overwinnen.

Wanneer de emotie angst in overmaat is kunnen er belemmeringen optreden, zoals:

- Verkramping van het lichaam, het wordt koud, stram en stijf. Bevriezen van angst. - Controle verliezen. - Afstandelijk zijn. - Isoleren en verbergen voor de buitenwereld door verwachting van bedreigingen. - Kritisch zijn. - Cynisch zijn, een geloof dat de wereld hard, onveilig en onvriendelijk is.

Het element water staat in verband met de winter. Het menselijk lichaam bestaat voor 70% uit water. We zien in de scheikunde dat water van zichzelf vloeibaar is, maar wanneer we het flink koud maken wordt het een vaste stof. Dit toont aan hoe gevoelig water is voor kou. Zo gebeurt het ook in het lichaam. De kou vertraagt de circulatie van bloed en vloeistoffen. Net zoals het water een vaste stof wordt, zorgt dit in het lichaam tot stilstand van het bloed en vloeistoffen. De kracht van water is consolidatie (vast worden).

De klachten die toegeschreven zijn aan het element water, wanneer deze uit balans is, zijn:

- Gevoeligheid en pijn in de onderrug - Losse tanden - Doofheid, oorsuizingen - Zwak gezichtsvermogen - Dunner wordend of uitvallend hoofdhaar - Zwakke en pijnlijke enkels, knieën en heupen - Impotentie - Onvruchtbaarheid en terugkerende miskramen - Genetische beschadiging.

Doordat angst en 'interne' kou ook door een andere factor kunnen ontstaan als de natuur, kunnen al deze 'WINTERKWALEN' door hun verbondenheid in de elementen theorie uit de Chinese geneeskunde ook voorkomen in de lente, de zomer, de nazomer en de herfst.

Bronnen:

Medische basiskennis (2009), p. 450

Handboek Chinese geneeswijzen (1983), p. 64- 65- 66- 108- 109

Basisboek Chinese geneeswijzen (1991), p. 85- 87- 145- 159- 236- 237- 322

Het subtiele lichaam (2009), p. 217

Elk seizoen in je element (2002), p. 123- 124-125

bottom of page